Eurostainless.fi Yleinen Parhaat vinkit käytetyn auton hankintaan

Parhaat vinkit käytetyn auton hankintaan



Oletko vaihtamassa autoa? Harkitsetko käytetyn auton hankkimista? Jos vastasit myöntävästi, tämä artikkeli on juuri sinua varten. Tässä artikkelissa kerromme, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kauppakirjan allekirjoittamista.

Auton ominaisuudet

Ennen aloittamista kannattaa pohtia, millaista autoa olet etsimässä. Työmatkakäytössä tarvitset todennäköisesti erilaista autoa kuin maaseutumatkailussa. Jos haluat käyttää autoa myös lomamatkoilla, on riittävä säilytystila välttämättömyys ja saatat tarvita myös riittävästi tehoja matkailuvaunun vetämiseen. Kirjaa siis ylös, millaisia ominaisuuksia autolla pitää olla ja toisaalta myös mitä haluaisit sillä olevan. Käytettyä autoa etsiessä on todennäköistä, että joudut tekemään kompromisseja, mutta tärkeää on myös tietää, mistä ominaisuuksista et ole valmis tinkimään.

Tärkeitä auton valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat ennen kaikkea ajokilometrien arvioitu määrä ja ajon maantieteellinen laajuus. Jos ajat arjessasi paljon, on dieselauto yleensä taloudellisempi vaihtoehto kuin bensamoottori. Myös uudet moottorityypit, kuten sähkö- ja hybridimoottorit ovat oivallisia vaihtoehtoja, joskin erityisesti sähköautojen käyttöä rajoittaa vielä latausverkoston rajoittuneisuus. Latausverkostoa laajennetaan kuitenkin jatkuvasti.

Myös mahdollisia lisävarusteita kannattaa pohtia jo auton oston suunnitteluvaiheessa. Jos olet matkailevaa tyyppiä, haluat ehkä vetää autossasi matkailuvaunua tai kiinnittää katolle suksiboksin talven hiihtoreissuja varten. Vaikka lisävarusteita ei olisikaan mukana hankkimassasi autossa, kannattaa selvittää mahdollisuus niiden käyttöön valitsemassasi automallissa.

Auton hankintabudjetti

Käytössäsi oleva rahamäärä määrittelee sen, minkä verran toiveistasi voit autokaupoilla toteuttaa. Tietyt merkit ovat jo lähtökohtaisesti kalliimpia kuin toiset, eikä kaikkien autojen arvo välttämättä laske budjettisi rajoihin edes kymmenessä vuodessa. Jos etsit alle tuhat euroa maksavaa menopeliä, et todennäköisesti löydä alle kymmenen vuotta vanhaa autoa lainkaan vaihtoehtojesi joukkoon. Jos kasvatat budjettia muutamalla tuhannella eurolla, kasvaa vaihtoehtojen joukko merkittävästi. 9000–10 000 eurolla saa jo hyvänkin käytetyn menopelin.

Uusissa tai muutaman vuoden vanhoissa autoissa on se hyvä puoli, että niiden takuuaika on yleensä vielä voimassa. Autojen takuuajoissa ja takuun sisällössä on huomattavia eroja, joten asiaan kannattaa todella perehtyä. Yleensä takuun piirissä olevat autot eivät kuitenkaan sovi käytettyä autoa etsivän budjettiin ja todennäköisesti joudut katselemaan menopeliäsi muualta.

Ostopaikkavaihtoehdot

Käytettyjä autoja voi ostaa monista eri paikoista. Uudet autot hankitaan pääsääntöisesti autoliikkeistä tai suoraan ulkomailta, mutta käytettyjä autoja voi ostaa liikkeiden lisäksi myös yksityisiltä henkilöiltä. Yksityishenkilöltä ostaessa on järkevää varmistua siitä, että autoa myyvä henkilö todella on auton entinen omistaja. Omistajan tiedot on helppoa hakea Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylläpitämästä rekisteristä.

Yksityishenkilöiden myynnissä olevia autoja voi etsiä esimerkiksi nettihuutokaupoista ja sosiaalisen median myyntisivustoilta. Jos et itse ole autoalan asiantuntija, kannattaa koeajolle ottaa mukaan joku asiaa paremmin tunteva henkilö. Vaikka suurin osa kauppiaista todennäköisesti onkin rehellisiä, mahtuu mukaan aina huijareita, joiden tavoitteena on lähinnä saada asiakkailta rahat omaan taskuunsa. Liikkeestä ostettaessa käytössäsi on myös todennäköisesti suurempi valikoima maksuvaihtoehtoja kuin sellaisessa tapauksessa, että hankit auton yksityiseltä henkilöltä. Tämä voi vaikuttaa myös käytössä olevaan budjettiisi.

Jos asut maaseudulla, voit joutua itse ylläpitämään tien kuntoa kotisi lähistöllä. Tällaisessa tapauksessa ei välttämättä riitä, että varastossasi on lapio ja käsivoimasi ovat kunnossa. Yksityiseen käyttöön voi ostaa helposti erilaisia teiden kunnossapitoon tarkoitettuja välineitä. Pieniä lumiauroja ja muita tarvikkeita myyvät monet nettikaupat, esimerkiksi kellfri.fi, joista hankituilla tarvikkeilla pidät sekä oman että naapuruston pihan ja mökkitien ajokunnossa ympäri vuoden.

the-wp-fitness