Eurostainless.fi Autot Autoilun tulevaisuudennäkymät

Autoilun tulevaisuudennäkymät



Autoilu puhuttaa ihmisiä tänä päivänä ehkä enemmän, kuin koskaan aiemmin. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten oli hienoa omistaa auto, ja mitä isompi se oli, sitä parempi. Autolla käytiin huviajelulla ja sukuloimassa viikonloppuisin perheen kesken. Ajat ovat kuitenkin pikkuhiljaa muuttuneet viimeisten vuosien aikana.

Moni ei enää itse halua omistaa autoa, ja useat ovat jopa luopuneet koko henkilöauton ajatuksesta muuttamalla lähemmäs palveluita. Matkaa taitetaan mielummin pyörällä, bussilla tai jollain muulla joukkoliikenteen välineellä.

Mikä sitten on saanut tämän muutoksen aikaan, ja millaisena autoilun tulevaisuus oikein nähdään? Artikkelissamme kerromme tarkemmin, miten autoilu on muuttunut muutaman edellisen vuosikymmenen aikana, ja millaisena autoilu näyttäytyy tulevaisuudessa.

Autoilun muutos

Autoilu on siis muuttunut varsin nopeasti, kun mietitään autojen historiaa. Pitkään autoilun perusajatukset ovat pysyneet samana, ja ihmiset ovat ajatelleet autoilun olevan sellaisenaan yksi osa tavallista elämää. Maapallon ympäristön tila on kuitenkin saanut ihmiset pikkuhiljaa muuttamaan ajattelutapaansa. Autoilusta syntyy päästöjä, joten moni pyrkii valitsemaan mieluummin ekologisempia vaihtoehtoja, aina kun se on mahdollista.

Jotkut taittavat esimerkiksi työmatkaansa pyörällä tai joukkoliikenteellä, ja toiset jopa kävellen, riippuen millaiset mahdollisuudet oma työmatka tarjoaa. Autoteollisuus on myös herännyt tähän monien kuluttajien huoleen tuomalla markkinoille erilaisia automalleja ja worksystem varustelutasoja, jotta mahdollisimman moneen kulkemisen tarpeeseen kyettäisiin vastaamaan.

Monet automerkit ovat kehittäneet hybridejä sekä täysin sähköisiä automalleja, joiden ympäristöpäästöt ovat huomattavasti perinteistä polttomoottoria pienemmät. Tämä suunta nähdäänkin ehdottomasti tulevaisuuden valtavirtana. Autojen sähköistyminen on luonnollinen askel, sillä öljyn uskotaan loppuvan jo muutaman vuosikymmenen päästä.

Sähköautoilu

Sähköautoilu tekee siis vahvasti tuloaan. Vielä toistaiseksi tätä kehitystä on jarruttanut sähkötoimisten autojen korkeahko hinta, verrattuna perinteiseen polttomoottoriautoon. Monet valmistajat ovat kuitenkin kehittelemässä, tai jopa tuoneet jo markkinoille, hieman halvemman hintaluokan autoja. Näin entistä suuremmalla osalla kuluttajia olisi mahdollisuus hankkia sähköauto.

Sähköautoilu on päästötön liikkumisen muoto, jolle vielä muutamia vuosikymmeniä sitten lähinnä naureskeltiin. Muutos on kuitenkin ollut nopea ihmisten ajattelutavoissa, sillä nykyisin sähköautoja pidetään trendikkäinä, ja monet ihailevat niiden suorituskykyä verrattuna polttomoottoriautoihin.

Sähköautoja tarvitsee totta kai ladata, jotta autolla pystyy ajamaan. Nykyiset latausajat ovat vielä melko pitkiä, ja se on osaltaan jarruttanut ihmisten halukkuutta hankkia sähköauto. Myöskään latausverkosto ei vielä ole koko maan kattava, joten autoa pitää ladata kotonaan. Se ei välttämättä onnistu ihan normaalista pistokkeesta.

Tulevaisuuden näkymiä

Autoilu nojaa siis tulevaisuudessa vahvasti sähköön. Markkinoille on toki tullut muitakin autojen energianlähteitä, kuten esimerkiksi kaasu sekä vety. Nämä energiamuodot autoissa eivät kuitenkaan ainakaan vielä ole tulleet osaksi valtavirtaa, vaan ne ovat marginaaliasemassa.

Tulevaisuudessa moni uskoo myös autojen ajavan autonomisesti kuljettajan muuttuessa valvojaksi, tai jopa kokonaan matkustajaksi. Tämä kehityssuunta varmasti jakaa mielipiteitä, ja sen osalta onkin vielä ratkaistavana monta ongelmaa. Joissain autoissa on jo autopilotteja, joiden avulla voi ajaa jonkin matkaa ilman, että tarvitsee itse koskea mihinkään hallintalaitteisiin.

Moni uskoo, että tulevaisuudessa nähdään entistä vähemmän autoja yksityisten ihmisten omistuksessa. Autoja löytyy ehkä taloyhtiöistä yhteiskäytön periaatteella, ja lisäksi ihmiset käyttävät entistä enemmän joukkoliikenteen eri muotoja.

Aika näyttää millaisessa yhteiskunnassa liikumme muutaman vuosikymmenen päästä. Varmaa on, että suuri osa autoista toimii sähköllä, joten tulemme näkemään latauspisteiden suuren kasvun. Niitä on helpompi pystyttää esimerkiksi markettien ja kauppojen parkkipaikoille, kun ei tarvita erillistä tilaa säiliöille, kuten tavallisessa bensa-asemassa.

the-wp-fitness