Eurostainless.fi Autot Itseajavat autot ovat kohta nykypäivää

Itseajavat autot ovat kohta nykypäivää



Maailma pyörii muutosten myllerryksissä kun esiin nousee harva se päivä uusia keksintöjä ja tieteellisiä löytöjä. Viime vuosina ollaan saatu todistaa myös monen uuden ja jännittävän teknologian rantautuminen keskuuteemme. Yksi automaailman suurin mullistus teknologiassa ovat tietenkin itseajavat autot. Tällä hetkellä itseään ohjaavien autojen edelläkävijänä toimii Waymo-niminen projekti, joka aiemmin tunnettiin Googlen itseajavana autona. Waymolla on käynnissä useita yleisillä alueilla suoritettavia testiautoja, joilla tekniikkaa pyritään hiomaan jatkuvasti yhä paremmaksi. Pääasiallisesti itseajavia autoja liikkuu tietyillä alueilla Yhdysvaltain lounaisosien osavaltioissa, mutta teknologian kehittymisen myötä niitä tullaan näkemään muuallakin.

Itseajavia autoja on monenlaisia

Waymon autovalikoimaan kuuluu useita eri automalleja, joista voi valita itselleen sopivimmaksi katsomansa. Itseohjaavien autojen mallistoon lukeutuvat muunneltu versio Lexuksen RX450h:sta, Chryslerin Pacifica Hybridistä sekä aivan ainutlaatuisesta prototyyppiautosta, joka tunnetaan Fireflynä. On toki monia muitakin automerkkejä, jotka painavat täysillä kehittäessään omasta autostaan itseohjaavaa mallia, sillä teknologian hallitsemisen uskotaan olevan tulevaisuudessa äärimmäisen tärkeää menestymisen kannalta. Esimerkkejä itseajavien autojen kehitykseen panostavista automerkeistä ovat muun muassa BMW, Audi, Honda, Mercedes-Benz sekä sähköautoistaan tunnettu Tesla. Huhuja kantautuu myös siitä, että Applea sekä Uberia kiinnostaa kovasti lähteä kilpailuun mukaan, eikä ihme, sillä itseajaviin autoihin latautuu paljon odotuksia tulevaisuuden suhteen.

Kuinka itseajavat autot oikein toimivat?

Harva tulee tajunneeksi, että itseajavia autoja on oikeastaan useita eri tyyppisiä sen mukaan, mille tasolle niiden automaatio on viety. Tällä hetkellä käytössä on viiden eri tason automatisoituja autoja autoista, joita ei ole automatisoitu lainkaan autoihin, jotka ovat täysin automatisoituja. Itseajavassa autossa ideana on tietenkin se, että sen kyydissä pääsee pisteestä A pisteeseen B ilman tarvetta tarttua rattiin, sillä auto osaa itse suunnistaa perille. Teknologia perustuu erityiseen ohjelmaan sekä sensoreihin, joiden avulla ajoneuvo kykenee tunnistamaan esimerkiksi liikenteessä liikkuvat toiset ajoneuvot, jalankulkijat ja pyöräilijät ja jopa mahdolliset tietyömaat ja muut esteet reilusti hyvissä ajoin.

Mistä itselleen voi hankkia itseajavan auton?

Suomeen itseajavat autot ovat vasta tulossa, sillä teknologiaa kehitetään tällä hetkellä lähinnä muutamissa Yhdysvaltain osavaltioissa kuten Kaliforniassa ja Arizonassa. Myös Kanadassa on suoritettu julkisilla alueilla erilaisia testejä, mutta virallisesti niillä ei ole vielä laillista statusta Kanadassakaan. Teknologia kuitenkin kehittyy huikeaa vauhtia ja joidenkin valistuneiden arvioiden mukaan itseajavia autoja tullaan näkemään suuressa määrin jo vuonna 2022. Jotkut puolestaan suhtautuvat asiaan skeptisemmin ja arvioivat autojen itseohjausteknologian olevan riittävän turvallisella tasolla vasta vuosikymmenten päästä. Suurin osa on kuitenkin sitä mieltä, että teknologia kehittyy pikkuhiljaa ja vaiheittain, joten aluksi markkinoille saattaa tulla esimerkiksi osittain itseään ohjaavia autoja.

Onnettomuudet minimiin

Yksi mielenkiintoisimmista piirteistä itseajavissa autoissa on niiden tarjoamat mahdollisuudet vähentää liikenteessä tapahtuvia onnettomuuksia. Tilastojen valossa liikenneonnettomuuksista merkittävän suuri osa on ihmisistä johtuvien inhimillisten virheiden aiheuttamia. On selvitetty, että mikäli inhimilliset virheet saataisiin kitkettyä liikenteestä pois, säästyisi sen avulla Suomessakin satoja henkiä vuosikymmenen aikana. Yksi hyvä kysymys itseohjaavien autojen kohdalla on kuitenkin se, ketä pitäisi syyttää tilanteessa, jossa kaksi itseajavaa autoa kolaroi. Tätä pohtivat kuumeisesti niin autonvalmistajat kuin myös vakuutusyhtiöt. Saapa nähdä mihin tulokseen näissä pohdinnoissa tullaan!

the-wp-fitness