Eurostainless.fi Autot Mikä vaikutus värillä on auton arvoa ajatellen?

Mikä vaikutus värillä on auton arvoa ajatellen?Autokaupoilla yksi monelle tärkeä seikka on valita autoonsa juuri itseään miellyttävä väri. Onkin aivan luonnollista, että tietyt värit ovat itselle mieluisampia kuin toiset värit. Joku pitää neutraalista väristä kuten hopeasta tai valkoisesta, kun taas toiselle auto saa olla pirteän ja joukosta erottuvan värinen. Toisaalta on myös järkevää ajatella hieman kauaskatseisemminkin, sillä auton värillä on merkitystä tulevaisuudessa siinä tapauksessa, jos sen haluaa myydä eteenpäin jossain vaiheessa. Auton väri vaikuttaa sen jälleenmyyntiarvoon ja tietyt värit ovat vähemmän suosittuja kuluttajien keskuudessa kuin toiset. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksiselitteinen kuin ehkä saattaisi luulla.

Oransseilla ja keltaisilla autoilla yllättävä piirre

Tutkimuksissa on selvinnyt, että auton arvo laskee keskimäärin noin kolmenkymmenen prosentin verran ensimmäisen kolmen vuotensa aikana. Samassa ajassa oranssien ja keltaisten auton arvo putoaa kuitenkin suhteessa vähemmän; noin kaksikymmentä prosenttia. Myös vihreiden autojen arvo laski keskimääräistä hitaammin. Mihin tämä sitten perustuu? Asiantuntijoiden mukaan vastaus löytyy kysynnän ja tarjonnan laista. Nykyään oransseja, vihreitä ja keltaisia autoja on maailman autokannasta vain äärimmäisen pieni osa, joten niitä ei kovinkaan usein näe myynnissä. Lisäksi ilmiötä saattaa toki selittää myös se, että monet ylellisemmät automallit ja urheiluautot ovat usein kirkkaamman värisiä tai muuten erikoisemman värisiä kuten kirkuvanpunaisia, kultaisia tai mattamustia, kun taas autojen perusmalleissa nähdään enemmän perinteisiä ja neutraalimpia värejä.

Tutkimusten tulokset tulevat kuitenkin monelle suurena yllätyksenä, sillä usein autokaupoilla perustellaan neutraalin värin valitsemista sillä, että niiden jälleenmyyntiarvo säilyy paremmin ja ne saa helpommin kaupattua eteenpäin kun sen aika on. Viime vuosikymmeninä vaaleat sävyt kuten hopea, harmaa ja valkoinen ovat jyränneet suvereenisti automarkkinoilla ja onkin siksi luonnollista, että autonostaja ounastelee värin miellyttävän ihmisiä myös jatkossa.

Moni haaveilee voimakkaammista väreistä

Haaleat ja vaaleat värit eivät välttämättä kuitenkaan kerro ihmisten todellisista mieltymyksistä. Moni saattaa salaisesti haaveilla jostain huomattavasti kirkkaamman värisestä autosta kuten Ferrarille tutusta kirkkaanpunaisesta tai esimerkiksi sähkönsinisestä tai miksei vaikkapa pinkistä. Lopulta moni kuitenkin päätyy valitsemaan neutraalimman sävyn, sillä siihen ei todennäköisesti kyllästy niin helposti kuin johonkin räikeämpään väriin.

Suomessa viime vuosien ykkösväri autoissa on ollut hopea. Erittäin lähelle sijoittuu valkoinen auto ja kolmanneksi yleisin uuden auton väri on musta. Lisäksi eri tyyppisissä autoissa saatetaan suosia hieman eri värejä riippuen siitä, onko kyseessä esimerkiksi luksusauto, farmariauto, avoauto tai jokin muu. Jotkut selvitykset kuitenkin viittaavat siihen, että trendiväri autossa on muuttumassa tulevaisuudessa. Seuraavaksi hittiväriksi autoissa povataan nimittäin sinistä, mutta jää nähtäväksi, tullaanko liikenteessä todella näkemään entistä enemmän sinisiä ajoneuvoja.

the-wp-fitness